Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Чи підтримуєте Ви проект "Нової Української школи ?"
Total 25 common:people_all_forms
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 31 common:people_all_forms

Інклюзія

Date: 18 жовтня 2017 о 15:21
321 view

Організація інклюзивного навчання для дітей з інтелектуальними порушеннями в навчальному закладі

Сучасний етап інноваційного розвитку суспільства відзначається формуванням нового погляду на освіту й на місце людини в соціумі. Освіта набуває характеристик загальності, доступності, рівності. У межах міжнародного руху «Освіта для всіх», ініційованого ЮНЕСКО, першочерговим завданням суспільного розвитку стає забезпечення кожного правом на задоволення освітніх потреб, отримання якісної базової освіти. У цьому контексті особливої актуальності набуває проблема задоволення освітніх потреб дітей і молоді з обмеженими можливостями, зокрема проблема інклюзивної освіти.

Інклюзивна освіта - це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, що передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу.

     В жовтні 2013 року в нашій школі вперше в районі з'явився клас з інклюзивним навчанням. На підставі рішення  Житомирської обласної психолого-медико-педагогічної комісії та заяви батьків було організовано інклюзивне навчання учню 1 класу за програмою для дітей з легкою розумовою відсталістю .

    З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти цієї дитини ми адаптували навчальні програми та плани, методи та форми навчання . Інклюзія передбачає особистісно зорієнтовані методи навчання, в основі яких – індивідуальний підхід до кожної дитини з урахуванням усіх її індивідуальних особливостей - здібностей, особливостей розвитку, типів темпераменту, статі, сімейної культури тощо. Навчання відбувається за індивіду­альними навчальними планами, забезпечується медико-соціальним та психолого-педагогічним супроводом, має корекційно-реабілітаційну спрямованість . Здійснювати навчальні цілі педагогові допомагає асистент вчителя , в коло обов’язків якого входить супровід школяра за необхідності , надання допомоги в організації її діяльності ,  спостереження за дитиною з метою вивчення її індивідуальних особливостей, схильностей, інтересів та потреб .Психолог проводить психологічний супровід дитини , що сприяє його адаптації, реабілітації та особистісному зростання в соціумі . Ми створюємо таке  освітнє середовище, яке  від­повідає потребам і можливостям  дитини, незалежно від осо­бливостей її психофізичного розвитку.

Концепція інклюзивної освіти відображає одну з головних де­мократичних ідей — усі діти є цінними й активними членами сус­пільства. Навчання в інклюзивному класі є корисним, як для дітей з особливими освітніми потребами, так і для дітей з типовим рівнем розвитку, членів родин та суспільства в цілому. Ми ставимо  наголос  в першу чергу на розвиток сильних якостей і талантів дітей, а не на їх­ніх фізичних або розумових проблемах. Взаємодія з іншими дітьми сприяє когнітивному, фізичному, мовному, соціальному та емоційно­му розвитку дітей з особливими освітніми потребами. При цьому діти з типовим рівнем розвитку демонструють відповідні моделі поведінки дітям з особливими освітніми потребами і мотивують їх до цілеспря­мованого використання нових знань і вмінь.

          Навчання в інклюзивному класі  сприяє налаго­дженню між дітьми  дружніх стосунків, завдяки чому вони вчаться при­родно сприймати і толерантно ставитися до людських відмінностей, стають більш чуйними, готовими до допомоги.

Інклюзивні підходи у навчанні й вихованні також корисні для ро­дин дітей з особливими освітніми потребами. Адже батьки цих дітей отримують підтримку з боку інших батьків, краще розумі­ють у чому розвиток їхніх дітей є типовим й у чому атипо­вим, а також беруть активнішу участь у процесі навчання й виховання дитини.

Наш, хоча й невеликий, напрацьований досвід показує, що дитина з особливими освітніми потребами, яка навчається в інклюзивному класі, стала прихильніше ставитися до оточуючих, зріс їх інтерес до навчальної діяльності та спілкування, з’явилася мотивація до самоконтролю, стали частіше виявлятися почуття гордості за себе та продукт власної діяльності.

            Спеціалісти, які працюють в інклюзивному класі, пройшли спеціальне навчання, курси підвищення кваліфікації, тренінгові заняття, організовані Головою Благодійного Фонду Петра Порошенка Мариною Порошенко та Міністром освіти України Лілією Гриневич ,  на яких отримали відповідні сертифікати та посвідчення .

           Впровадження інклюзивної освіти є складною та багатоаспектною проблемою. Вона містить цілу низку нерозв’язаних питань.

Серед найважливіших питань інклюзивної освіти  є створення відповідної бази для корекційного блоку: наявність програм, підручників, спеціального обладнання, дидактичних матеріалів, надання діагностичних, консультативних та дійових послуг фахівцями (логопедами, дефектологами, психологами, соціальними працівниками, дитячими психіатрами). А це передбачає введення до штату школи додаткових штатних одиниць та постійного психолого-медико-соціального супроводу дітей, які навчаються,

здійснення необхідної фахової підготовки майбутніх педагогів і проведення їх масової перепідготовки.

  Метою сучасної освіти виступає формування та розвиток компетентної особистості. Тому освітуучнів з особливими потребами ми  спрямовуємо на розвиток особистості, формування її компетентності, сприяємо максимальній інтеграції в соціум та адаптації до сучасних вимог життя.

          І хоча ми ще маємо ряд нерозв’язаних питань , але  двері нашої школи відкриті  для всіх дітей, незалежно відїхніх фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних, мовних чи інших особливостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments:
Only authorized users can leave comments.